Tammar wallaby

Algemene informatie

Leefgebied
Zuidelijk Australië
Voedsel
grassen
Levensduur
25 tot 35 jaar
Gewicht
4 tot 9 kg
Lengte
52 tot 68 cm hoog
Aantal jongen
1
Draagtijd
25 tot 28 dagen

Vertraagde geboortes

Tammar wallaby’s kunnen, net als hun soortgenoten, de geboorte van een jong vertragen totdat de omstandigheden het meest gunstig zijn. Zo kan een vrouwtje met een jong in de buidel al een nieuwe embryo in de baarmoeder hebben die pas wordt geboren nadat ze is gestopt met het zogen van het jong in de buidel.

“Springende katten”

De tammar wallaby was de eerste kangoeroesoort die door westerse ontdekkingsreizigers werd gezien. Op 15 november 1629 zag de Nederlander François Pelsaert (kapitein van de Batavia) deze soort op de Houtman Abrolhoseilanden. Pelsaert beschreef de tammar wallaby’s als “springende katten”.

“Tammar wallaby's kunnen hun onderkaak naar voren en achteren bewegen om planten fijn te kauwen. Handig hè?”