Europese kwak

Algemene informatie

Leefgebied
van Europa tot Japan en Afrika in moerasgebied, bij rivieren en meren
Voedsel
vis, wormen, insecten en andere kleine dieren
Levensduur
20 jaar
Gewicht
800 gram
Lengte
rond de 65 cm
Aantal eieren
4
Broedduur
gemiddeld 25 dagen

Nacht jager

De kwak is een reigerachtige die vooral ’s nachts actief is. Zijn rode ogen helpen hem in de schemering voldoende te zien om prooien te kunnen vangen. Hij staat dan doodstil bij het water om vervolgens ontzettend snel zijn eten uit het water te pikken met zijn scherpe snavel. Overdag zit hij juist het liefst verscholen in een boom.

Kwak-kwak

Wanneer je goed naar deze vogel luistert zul je snappen hoe hij aan zijn Nederlandse naam komt. Zijn roep is namelijk te beschrijven als ‘kwak-kwak’. In het Engels wordt hij Night heron genoemd wat vertaald kan worden in ‘nacht reiger’.

“In de paartijd kleuren de poten van de kwak roodachtig/paars.”