Capibara

Algemene informatie

Leefgebied
Zuid-Amerika in ondergelopen grasland, moerassen en bossen dichtbij water
Voedsel
gras, waterplanten en eigen mest voor een gezonde darmflora
Levensduur
maximaal 12 jaar
Gewicht
35 tot 66 kilo
Lengte
1,06 tot 1,34 m
Aantal jongen
2 tot 8
Draagtijd
5 maanden

Zwemvliezen

De capibara is het grootse knaagdier ter wereld. Door zijn zwemvliezen kan hij zich makkelijk in het water voortbewegen. Bij gevaar vlucht hij het water in en kan dan tot vijf minuten onder water blijven.

Heer van het gras

In het Guarani, een Zuid-Amerikaanse taal, betekent capibara ‘heer van het gras’. Gras is de voornaamste voedselbron van de capibara. Verder eten ze waterplanten en boombast.

“Pasgeboren capibara’s zijn mini kopieën van hun ouders en eten al vrij snel vast voedsel.”