Gordelvari

Dit wist je niet

19
jaar, zo oud kan de gordelvari worden
3,5 - 4,5
kg, zoveel weegt de gordelvari gemiddeld
3 - 3,5
maand, zo lang duurt de draagtijd van de gordelvari

Gordelvari's waarschuwen elkaar voor gevaar door hard te roepen

Algemene informatie

Leefgebied
laagland bossen in het noorden van Madagascar
Voedsel
fruit
Levensduur
19 jaar
Gewicht
3,5 - 4,5 kg
Nakomelingen
meestal 2 jongen
Draagtijd
3 - 3,5 maanden
IUCN-status
ernstig bedreigd
EEP?
ja

Alarm!

Gordelvari’s waarschuwen elkaar voor gevaar door hard te roepen. Ze hebben verschillende alarmgeluiden voor gevaar in de lucht, in de bomen of op de grond. In dierentuinen kunnen gordelvari’s en rode vari’s elkaar begrijpen. Ze reageren op de alarmgeluiden van de ander en doen mee in hun eigen “taal”. Dit is heel opvallend want in het wild komen ze elkaar nooit tegen.

Gevaarlijke wieg

De jongen van de gordelvari worden in een nest geboren. Dat is bijzonder, want de meeste jonge halfapen houden zich na de geboorte stevig vast aan hun moeder. Zo’n nest zit 10 tot 20 meter boven de grond in een boom. De eerste drie weken van hun leven blijven de jongen in het nest. Als ze verplaatst moeten worden, neemt de moeder ze in haar bek. Die eerste weken zijn nogal gevaarlijk voor jonge gordelvari’s. Veel jongen gaan dood doordat ze uit de boom vallen.

Stinkerds 

Gordelvari’s maken allerlei verschillende geluiden. Maar ze kunnen elkaar ook dingen vertellen met geur. Mannetjes hebben geurklieren onder hun kin en op hun borst. Bij de vrouwtjes zit de geur onder hun staart. Ze wrijven met deze
geurklieren over takken en boomstammen. Zo laten ze aan andere gordelvari’s weten dat dit hun territorium is.

Van bloem naar bloem

In het wild eten gordelvari’s soms nectar. Dat is een zoete vloeistof die vooral in bloemen te vinden is. Als een gordelvari nectar eet, blijft er vaak ook stuifmeel aan zijn gezicht plakken. Dat neemt hij dan weer mee naar de volgende bloem. Zo helpt de gordelvari om planten te bestuiven.

Deel op social media


De dieren van AquaZoo Bekijk alle dieren