Azara’s Agouti

Algemene informatie

Leefgebied
regenwouden van Zuid-Amerika
Voedsel
noten, zaden en vruchten
Levensduur
20 jaar
Gewicht
2 tot 3 kilo
Aantal jongen
1 tot 3
Draagtijd
3 maanden

Oeps, vergeten

Agouti´s verzamelen nootjes en zaden van verschillende planten en begraven deze om later op te eten. Ze vergeten alleen wel eens waar het ligt. Daar groeit dan weer een nieuwe plant uit.

Félix de Azara

Deze diertjes zijn vernoemd naar de Spaanse bioloog Félix de Azara. Dit is niet de enige diersoort die naar hem is vernoemd: er zijn nog vier andere diersoorten die eenzelfde naam als de zijne dragen.

Op de vlucht

Eigenlijk weten we weinig over de Azara’s agouti. Er zijn veel dieren die op ze jagen, waardoor ze erg alert zijn op alles wat om hun heen beweegt. In het wild vluchten ze al snel als ze iemand zien. Als er gevaar drijgt, maken ze een blaffend geluid om de rest te alarmeren.

“Agouti's zijn familie van de capibara en de cavia's”