IJsbeer

Algemene informatie

Leefgebied
het noordpoolgebied op het zeeijs en het omringende land
voedsel
zeehonden, zeevogels,eieren, vis, aas, kleine zoogdieren
Levensduur
25 tot 30 jaar
Gewicht
150 tot 800 kilo
Lengte
1,80 tot 2,50 m
Aantal jongen
1 tot 4
Draagtijd
7 tot 9 maanden

Zwemkampioen

IJsberen zijn goede zwemmers. Ze kunnen zelfs dagen achter elkaar zwemmen, zonder aan land te komen. Jagen kunnen ze niet zo goed in het water. IJsberen eten voornamelijk ringelrobben. Deze vangen ze vanaf het ijs. Ze wachten dan geduldig bij een luchtgat in het ijs tot een rob naar boven komt om adem te halen.

Kraamkamer in de sneeuw

IJsberen worden midden in de winter in een hol onder de sneeuw geboren. Ze hebben al meteen een dikke vacht en wegen ongeveer 600 gram. In de lente gaan ze voor het eerst naar buiten. Ze wegen dan tussen de 10 en 15 kilo.

“IJsberen kunnen hun prooi tot een kilometer ver weg en een meter onder de sneeuw ruiken.”