Dwergflamingo

Algemene informatie

Leefgebied
Afrika langs de west- en zuidkust en bij meren en rivieren, ook in India.
Voedsel
blauwwieren, kiezelalgen en pekelkreeftjes
Levensduur
gemiddeld 25 jaar
Gewicht
tot 2 kilo
Lengte
100 cm
Aantal eieren
1
Broedduur
ongeveer 1 maand

Een zeef in de snavel

Flamingo’s eten met hun kop naar beneden gebogen. In hun snavel zit een hele fijne zeef. Met hun tong pompen ze het zoute water en modder door hun snavel. Hiermee filteren ze hun eten uit het water. Dwergflamingo’s eten vooral van de bovenkant van het water. Ze steken bijna nooit hun hele hoofd onder water.

Modderhoopjes

Dwergflamingo’s vormen koppels tijdens het broedseizoen. Met z’n tweeën maken ze een nest van modder. Zo’n nest kan wel 30 centimeter hoog zijn. De modder wordt hard en in een kuiltje bovenop wordt één ei gelegd. Vader en moeder broeden om de beurt. Elke 24 uur wisselen ze elkaar af.

“Uit fossiele resten blijkt dat flamingo’s gedurende 30 miljoen jaar weinig zijn veranderd in uiterlijk.”