Animal type: Zoogdieren

Pinché-aapje

Wat is een pinché-aapje?

Het pinché-aapje leeft in het noorden van Colombia. Ze leven in tropische bossen en open bosgebieden. Vaak zitten ze hoog in de bomen. Ze komen alleen naar beneden om voedsel te zoeken op de grond. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun grote bos witte haren op hun kop. Het mannetje ziet er bijna hetzelfde uit als het vrouwtje. Het is dus ook moeilijk om aan het uiterlijk te zien of het een mannetje of een vrouwtje is.

Monogame dieren

Pinché-aapjes zijn monogame dieren. Dit betekent dat zij samen een paartje vormen voor de rest van hun leven. Een paartje leeft met al hun nakomelingen in één groep. Deze groep bestaat vaak uit tien tot twaalf aapjes. In deze groep zijn één mannetje en één vrouwtje seksueel actief. Zij zorgen dan ook voor de uitbreiding van ‘het gezin’. De rest van de groep vertoont, zelfs als zij volwassen zijn, geen seksueel gedrag. De twee oudste nakomelingen blijven meestal zeer lang bij de ouders. De andere jongen verlaten de oudergroep als ze volwassen zijn.

Ernstig bedreigd

Pinché-aapjes zijn ernstig bedreigd. Het tropisch regenwoud in Colombia wordt gekapt of verbrand. Hierdoor wordt hun leefgebied steeds kleiner. Daarnaast wordt er illegaal gehandeld in deze aapjes.

Tammar wallaby

Vertraagde geboortes

Tammar wallaby’s kunnen, net als hun soortgenoten, de geboorte van een jong vertragen totdat de omstandigheden het meest gunstig zijn. Zo kan een vrouwtje met een jong in de buidel al een nieuwe embryo in de baarmoeder hebben die pas wordt geboren nadat ze is gestopt met het zogen van het jong in de buidel.

“Springende katten”

De tammar wallaby was de eerste kangoeroesoort die door westerse ontdekkingsreizigers werd gezien. Op 15 november 1629 zag de Nederlander François Pelsaert (kapitein van de Batavia) deze soort op de Houtman Abrolhoseilanden. Pelsaert beschreef de tammar wallaby’s als “springende katten”.

Azara’s Agouti

Oeps, vergeten

Agouti´s verzamelen nootjes en zaden van verschillende planten en begraven deze om later op te eten. Ze vergeten alleen wel eens waar het ligt. Daar groeit dan weer een nieuwe plant uit.

Félix de Azara

Deze diertjes zijn vernoemd naar de Spaanse bioloog Félix de Azara. Dit is niet de enige diersoort die naar hem is vernoemd: er zijn nog vier andere diersoorten die eenzelfde naam als de zijne dragen.

Op de vlucht

Eigenlijk weten we weinig over de Azara’s agouti. Er zijn veel dieren die op ze jagen, waardoor ze erg alert zijn op alles wat om hun heen beweegt. In het wild vluchten ze al snel als ze iemand zien. Als er gevaar dreigt, maken ze een blaffend geluid om de rest te alarmeren.

Bruinbehaard gordeldier

Ingraven

Het bruinbehaard gordeldier is een alleseter en graaft veel. Dit doet hij voor voedsel, maar ook om een hol te maken. Hierin kan hij zich verstoppen en lekker afkoelen tijdens hete dagen in de woestijn.

Overdag of ’s nachts?

In de winter is de temperatuur voor het gordeldier lekker en is hij overdag actief. ‘s Zomers wordt het hem te heet. Hij kiest er dan voor om overdag te gaan slapen en is ’s nachts actief.

Witgezichtsaki

Weg jij!

Witgezichtsaki’s zijn niet heel groot. Ze kunnen dan ook makkelijk aangevallen worden door bijvoorbeeld roofvogels. Voor de veiligheid blijven de saki’s zo veel mogelijk verstopt tussen de bladeren. Als ze toch bedreigd worden, proberen ze de vijand weg te jagen. Dat doen ze door zich groot te maken. Ze zetten hun haren overeind, maken hun rug bol en stampen met hun poten op de takken.

Gezond dieet

In het wild eten witgezichtsaki’s vooral fruit. Ze hebben sterke voortanden en hoektanden. Hiermee kunnen ze harde schillen open bijten. Behalve fruit eten ze ook zaden, noten en insecten. In het droge seizoen is er weinig fruit te vinden. Dan eten saki’s vooral jonge bladeren. Veel vruchten eten ze met zaadjes en al op. Deze zaadjes poepen ze later weer uit, waardoor er weer nieuwe fruitbomen kunnen groeien.

Vlaamse reus

Konijnenbout

De Vlaamse reus is een diersoort die door mensen is gefokt. Oorspronkelijk werd hij gehouden voor zijn vlees. Hoe groter het dier, hoe meer vlees er aan zit. Daarom is de Vlaamse reus dus zo groot. Tegenwoordig wordt hij vooral als huisdier gehouden.

Recycling

Konijnen eten allerlei planten. In hun darmen leven bacteriën die de planten omzetten in voedingsstoffen, zoals eiwitten en vitaminen. De keutels die het konijn dan uitpoept zitten vol met voedingsstoffen. Deze keutels eten de konijnen dan weer op. Zo krijgen ze extra vitamines binnen.

Aziatische kleinklauwotter

Geen snelle zwemmer

De zwemvliezen van de Aziatische kleinklauwotter zijn minder goed ontwikkeld dan bij andere ottersoorten. Hierdoor kan de kleinklauwotter minder snel zwemmen.

Eeuwige trouw

In tegenstelling tot andere ottersoorten leeft de kleinklauwotter in groepen. Een paartje blijft hun hele leven bij elkaar. Als de jongen geslachtsrijp zijn, verlaten ze de groep om zelf een partner te zoeken.

Beverrat

(T)huis is het water

Een groot deel van de tijd is de beverrat in het water te vinden. Hij heeft aan zijn achterpoten zwemvliezen tussen zijn tenen. Hiermee kan hij goed en snel zwemmen. Beverratten gaan nooit ver van het water weg. Ze graven holen en gangen in de oever van een rivier. Vaak zit de ingang van het hol onder water.

50 pizza’s per dag

Beverratten eten alleen maar planten. Ze eten bladeren, schors en andere delen van de plant. Per dag kan een beverrat tot 25% van zijn eigen gewicht eten. Dat zou voor een volwassen mens van 70 kilo betekenen dat hij 17,5 kilo zou moeten eten (oftewel zo’n 50 pizza’s).

Californische zeeleeuw

Duikers

Het gladde lijf van een zeeleeuw is perfect gemaakt om goed te kunnen zwemmen en duiken. Zeeleeuwen zijn zoogdieren en hebben dus longen. Ze moeten dus regelmatig boven water komen om te ademen. Hun neusgaten gaan automatisch dicht als ze duiken.

Slimme snorharen

Om onder water vis te kunnen vinden, gebruiken zeeleeuwen hun snorharen. Die zijn heel gevoelig. Zeeleeuwen kunnen met hun snorharen de verschillende waterstromen voelen. Zo voelen ze welke kant een vis op zwemt. Zelfs als de vis al meer dan 100 meter verderop is.

Capibara

Zwemvliezen

De capibara is het grootse knaagdier ter wereld. Door zijn zwemvliezen kan hij zich makkelijk in het water voortbewegen. Bij gevaar vlucht hij het water in en kan dan tot vijf minuten onder water blijven.

Heer van het gras

In het Guarani, een Zuid-Amerikaanse taal, betekent capibara ‘heer van het gras’. Gras is de voornaamste voedselbron van de capibara. Verder eten ze waterplanten en boombast.