Animal type: Vogelrijk

Darwins nandoe

Loopvogel

Darwin nandoes kunnen niet vliegen. Dit komt omdat de veren te slap zijn om er lucht mee te verplaatsen, ook ontbreken de slagpennen. Wel kunnen ze heel hard lopen: met zijn krachtige poten, met maar drie tenen, kan een nandoe een snelheid van 60 km per uur halen!

Zorgzame vader

Een nandoeman paart met meerdere vrouwen. Hij maakt een nest waarin de vrouwen hun eieren kunnen leggen, maar daarna kijken de vrouwen niet maar naar hun eieren om. De man broedt de eieren uit en zorgt voor de kuikens. Soms zorgt hij zelfs voor jongen die hun vader kwijt zijn geraakt.

Vliegende stoombooteend

Een echte stoomboot

De naam stoombooteend heeft deze soort te danken aan hun voortbeweging door het water. Als zware schepen liggen de vliegende stoombooteenden diep in het water, waarbij ze soms flinke snelheid kunnen maken door met hun vleugels te peddelen.

Verenkleed

Het verenkleed van een vliegende stoombooteend is grijsblauw, met witte en zwarte vleugelpennen. De snavel en poten van deze soort is geel. Van het oog naar de hals loopt een witte streep. Kun jij ze herkennen in AquaZoo?

Zijdehoen

Vreemde vogel

De zijdehoen is een kip, maar wel een hele bijzondere. Zijdehoenders hebben geen weerhaakjes in hun veren. Hierdoor lijkt het alsof ze zachte haren hebben in plaats van veren. Onder al die veren is de huid van een zijdehoen helemaal zwart. Ook hun vlees en hun botten zijn zwart. Tot slot hebben zijdehoenders ook nog eens 5 tenen. Eentje meer dan de meeste kippen.

Chinese kip

Een zijdehoen is geen wilde vogel. Hij is door mensen gekweekt. Waar dit ras precies vandaan komt is niet bekend. In de 13e eeuw schreef de ontdekkingsreiziger Marco Polo dat hij deze vogels in China had gezien. Waarschijnlijk komen ze daar dan ook vandaan.

Chinese kraanvogel

Sterke band

Chinese kraanvogelpaartjes blijven hun hele leven bij elkaar. Door regelmatig samen te dansen, waarbij vele buigingen, grote sprongen en hoofdbewegingen worden gemaakt, versterken ze hun band.

Grote vogel

De mannen en vrouwen van deze soort verschillen nauwelijks van elkaar. Ook wat betreft grootte ontlopen ze elkaar niet. De Chinese kraanvogel is met zijn ruim 1,5 meter lengte een van de grootste vogels ter wereld.

Dwergflamingo

Een zeef in de snavel

Flamingo’s eten met hun kop naar beneden gebogen. In hun snavel zit een hele fijne zeef. Met hun tong pompen ze het zoute water en modder door hun snavel. Hiermee filteren ze hun eten uit het water. Dwergflamingo’s eten vooral van de bovenkant van het water. Ze steken bijna nooit hun hele hoofd onder water.

Modderhoopjes

Dwergflamingo’s vormen koppels tijdens het broedseizoen. Met z’n tweeën maken ze een nest van modder. Zo’n nest kan wel 30 centimeter hoog zijn. De modder wordt hard en in een kuiltje bovenop wordt één ei gelegd. Vader en moeder broeden om de beurt. Elke 24 uur wisselen ze elkaar af.

Emoe

Nieuwsgierig

Emoes staan erom bekend op een speelse manier nieuwsgierig te zijn. Ze pikken in iets dat ze niet kennen en rennen vervolgens snel weg om te kijken hoe “het” reageert.

Veel wakker

Wanneer emoes slapen, worden ze tussendoor vaak wakker. Dit om te kunnen drinken en ook om te kunnen opletten voor roofdieren. Vooral de dingo is een grote vijand van de emoe.

Kwak

Nacht jager

De kwak is een reigerachtige die vooral ’s nachts actief is. Zijn rode ogen helpen hem in de schemering voldoende te zien om prooien te kunnen vangen. Hij staat dan doodstil bij het water om vervolgens ontzettend snel zijn eten uit het water te pikken met zijn scherpe snavel. Overdag zit hij juist het liefst verscholen in een boom.

Kwak-kwak

Wanneer je goed naar deze vogel luistert zul je snappen hoe hij aan zijn Nederlandse naam komt. Zijn roep is namelijk te beschrijven als ‘kwak-kwak’. In het Engels wordt hij Night heron genoemd wat vertaald kan worden in ‘nacht reiger’.

Europese oehoe

Eerste indruk

Zoals vaker bij vogels, denken ook oehoekuikens dat degene die ze het eerste zien, hun vader of moeder is. Als een oehoekuiken als eerst een mens ziet, vindt hij dat dit zijn ouder is.

Professionele jagers

De oehoe jaagt ’s nachts. In het donker kan hij goed zien. Hij heeft een goed gehoor en een stille vlucht. Je kunt hem niet horen vliegen. Een jager die je niet hoort en ziet aankomen…

Hamerkop

Reuze nest

Het meest bijzondere aan deze vogel is het nest dat zij bouwen. Het paartje zorgt samen voor een nest dat een diameter heeft van ongeveer 1,5 meter. Er worden ongeveer tienduizend takken gebruikt voor dit nest!

Kiezen

Wanneer de fundering van het nest is gelegd zorgt het vrouwtje voor het pleisterwerk. Met modder bedekt zij de vloer en de wanden binnen in het nest zodat er een goed geïsoleerde nestkamer ontstaat. Na zes weken is het nest klaar. Ze beginnen hierna vaak met een nieuw nest. Uiteindelijk hebben ze jaarlijks 3 tot 5 nesten gebouwd waar ze er één van uitkiezen om in te broeden.

Heilige ibis

Met je snavel in de modder

De heilige ibis eet allerlei soorten vlees. Insecten, spinnen, wormen, maar ook eieren en kikkers. Hij gebruikt zijn lange, kromme snavel om diertjes uit de grond te halen. Soms rent hij met zijn vleugels wijd achter sprinkhanen of krekels aan.

Stelen van je buurman

Elk jaar maakt de heilige ibis een nest. Het mannetje verzamelt takken, gras en bladeren. Het vrouwtje zet het nest in elkaar. Als er te weinig nestmateriaal in de buurt is, steelt het mannetje takken van andere nesten.