AquaZoo verwelkomt luiaard moeder en jong

Leeuwarden, 18 oktober 2019

Deze week verwelkomt AquaZoo Leeuwarden twee tweevingerige luiaards. Moeder met jong vinden al aardig hun weg in het verblijf.

”De komst van de luiaards is een fantastische aanvulling op onze collectie en komt op een mooi moment. Zondag 20 oktober is het namelijk World Sloth Day. Op die dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de situatie van de luiaard in de natuur.” Aldus Jeroen Loomeijer, General Manager AquaZoo Leeuwarden.

Gedeeld verblijf

De luiaards zijn te bewonderen in het verblijf bij de pinché apen, azara’s agouti’s en witgezicht saki’s. Moeder heeft de leeftijd van 30 jaar. Het jong is met 6 weken oud nog erg jong en blijft dicht bij moeder in de buurt, het liefst op de buik. Pas na een aantal maanden wordt bekend of het jong een mannetje of een vrouwtje is.

Over de tweevingerige luiaard

Een tweevingerige luiaard eet bijna alleen maar bladeren. Daar zit niet veel energie in. De luiaard doet dan ook alles rustig aan en slaapt daarom zo’n 15 uur per dag. Als hij beweegt gaat dat heel langzaam. Luiaards hangen bijna hun hele leven ondersteboven in een boom. Ongeveer één keer per week klimmen ze heel langzaam naar beneden om op de grond te ontlasten. Omdat de luiaard het grootste deel van zijn leven ondersteboven hangt, groeien de haren van de buik richting de rug. De haren zijn heel erg ruw. Daardoor kunnen er zelfs algen op de vacht groeien. Zo lijkt het net alsof de luiaard groene haren heeft en daarom heeft de luiaard een uitstekende camouflage voor in het regenwoud.

 

Meer over de luiaard

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

  • In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

Bekijk al het nieuws