Juni maand is actie maand! Profiteer van hoge korting en betaal online slechts 15,50 voor je kaartje.

Tapir Doutzen overleden in AquaZoo Friesland

Leeuwarden, 22 april 2016

Droevig nieuws vanuit AquaZoo Friesland. De dierentuin in Leeuwarden moet het voortaan zonder tapirvrouwtje Doutzen doen. De pas 3-jarige publiekslieveling overleed vannacht. Naar de doodsoorzaak wordt nog onderzoek gedaan.

De tapirs zijn zowel  bij de verzorgers als de bezoekers van AquaZoo Friesland een erg geliefde diersoort. Hoofd dierenverzorging Stephanie Jessen vertelt: “Doutzen was de lieveling van de verzorgers omdat ze altijd erg aanhankelijk was en zich graag liet knuffelen. Maar de laatste maanden verloor ze ondanks haar gezonde eetlust veel gewicht. We hebben diverse onderzoeken gedaan om te achterhalen wat er aan de hand was, maar helaas steeds zonder resultaat.”

Lusteloos

Donderdagochtend troffen de verzorgers Doutzen totaal lusteloos in de stal aan. “Dit was niet haar normale gedrag. Dierenarts Jacques Kaandorp werd meteen ingeschakeld. De verzorgers hielden haar vervolgens steeds in de gaten. De toegediende medicatie hielp echter niet waarna Doutzen is overleden,”aldus Jessen.

Sectie

Doutzen is dus nog geen vier jaar oud geworden. Vandaag wordt ze overgebracht naar de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht om sectie te laten verrichten. In aflevering 2 van de wekelijkse docusoap Us Dierentún op Omrop Fryslan is een mooi item te zien over de tapirs. In de uitzending van 1 mei komt de dierenarts bij Doutzen op bezoek om haar te onderzoeken. In die uitzending wordt mogelijk ook meer bekend gemaakt over de doodsoorzaak.

Afscheid

Vorig jaar beviel Doutzen nog van haar eerste en enige jong: Tinus (nu 10 maanden oud). Mannetje Epke en Tinus namen vanochtend afscheid. Jessen vertelt: “Ze deden dit vooral door aan haar gezicht te likken en piepende geluidjes te maken die je normaal nooit hoort bij tapirs. Ze hebben er dus echt verdriet van. En wij ook.”

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

  • In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

Bekijk al het nieuws