Lente is begonnen in AquaZoo: otters, balearenpadden en wallaby geboren

Leeuwarden, 11 april 2022

De lente is aangebroken in AquaZoo. In de dierentuin in Leeuwarden zijn twee Aziatische kleinklauwotters, balearenpadden en één Tammar wallaby geboren. 

De Aziatische kleinklauwotter heeft het in de natuur zwaar, onder andere omdat het leefgebied van deze dieren door ontbossing wordt verkleind. Ook wordt er op kleinklauwotters gejaagd voor hun pels of om als huisdier gehouden te worden. William Kreijkes, hoofd dierverzorging, is daarom ook erg blij met deze geboorte in AquaZoo. “Hiermee dragen we bij aan het behoud van deze soort en kunnen we onze bezoekers bewust maken van de bedreigingen voor deze dieren in de natuur.”

Daarnaast blijft de geboorte van deze diersoort in het park bijzonder, vindt Kreijkes.
“Ons park is namelijk ooit begonnen als Otterpark Aqualutra ten tijde van de terugkeer van de Europese otter in Nederland. In de loop der jaren is het park uitgegroeid tot een volwaardige dierentuin, maar de Aziatische kleinklauwotters zijn al sinds de beginjaren in het park te zien. Dan is het fijn om te zien dat ze het bij ons nog steeds zo goed doen.”

Ogen dicht
Momenteel zijn de jongen nog niet te zien voor bezoekers, aangezien ze hun ogen nog dicht hebben, maar dit zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Kreijkes vertelt hierover: “De jonge otters zijn al op 7 maart geboren, maar pas rond de veertigste dag zullen ze hun ogen gaan openen. De jongen zullen dan vrij snel buiten hun nest te zien zijn. Eerst verblijven ze in het binnenverblijf om hier kennis te maken met het water. Als dat allemaal goed gaat, zullen de jonge otters ook het buitenverblijf gaan ontdekken.”

De Aziatische kleinklauwotters komen voor in de natte gebieden in Zuidoost-Azië. Ze leven, in tegenstelling tot andere ottersoorten, in groepen.

Springende katten
Verder is er ook een Tammar wallaby geboren. Deze soort leeft in het wild in het zuiden van Australië en is te herkennen aan zijn grijsbruine vacht met grijsgeelgekleurde buik. Deze diersoort is tussen de vijftig en de zeventig centimeter en is hiermee de kleinste wallabysoort die er is.

De wallaby is de eerste kangoeroesoort die door westerse ontdekkingsreizigers werd gezien. De Nederlander François Pelsaert, kapitein van de Batavia, zag deze soort in 1629 voor het eerst. Hij beschreef deze dieren als ‘springende katten’.

Tamma-struik
Deze dieren hebben hun naam te danken aan de Tamma-struik, waar zij graag beschut onder zitten. De soort leeft in groepen van maximaal vijftig soortgenoten. Hij heeft slechts weinig water nodig om te overleven en kan in nood zelfs zeewater drinken.

Bijzondere paddensoort
Ook zijn er kikkervisjes geboren van de balearenpad. Deze soort is bijzonder omdat hij alleen op Mallorca voorkomt en er vanuit werd gegaan dat deze soort was uitgestorven. In 1979 werd deze pad echter herontdekt. Deze soort is sindsdien beschermd en door een intensief kweek- en herintroductieprogramma van verschillende dierentuinen zijn er weer enkele honderden koppeltjes.

De eitjes van deze padden worden door het mannetje ongeveer drie weken meegedragen op zijn achterpoten. Als de eitjes uitkomen, zet hij de larven af in een poeltje waar ze verder kunnen groeien tot het volwassen padden zijn. De kikkervisjes zijn al voor bezoekers te zien waardoor de metamorfose van larve naar volwassen balearenpad goed te volgen is.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de AquaZoo nieuwsbrief.

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Dino Weken bij AquaZoo!

  • Jong van rode reuzenkangoeroe in AquaZoo Leeuwarden laat zicht zien

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

Bekijk al het nieuws