Juni maand is actie maand! Profiteer van hoge korting en betaal online slechts 15,50 voor je kaartje.

AquaZoo heeft nieuwe bewoners: tien Braziliaanse zeepaardjes

Leeuwarden, 21 juli 2022

AquaZoo heeft tien Braziliaanse zeepaardjes mogen verwelkomen. De dieren hebben een plek gekregen in een aquarium van 1.700 liter waar ze samen met garnalen, zee-egels en koralen leven.

De Braziliaanse zeepaardjes komen voor bij de kusten van de Caraïbische zee, de Golf van Mexico, de noordkust van Zuid-Amerika en de oostkust van Brazilië en Uruguay. Deze dieren hebben vanwege hun goede camouflage maar weinig natuurlijke vijanden. Zeepaardjes kunnen namelijk van kleur veranderen en zo volledig opgaan in hun omgeving. Menselijk handelen heeft er echter voor gezorgd dat het momenteel niet goed met ze gaat en ze in aantal afnemen. De soort wordt veel gevangen en verhandeld om als huisdier gehouden te worden. Daarnaast komen ze vaak als bijvangst terecht in visnetten en worden ze zelfs gedroogd om te verkopen als souvenir.

“We zijn daarom erg blij dat we ze in ons park hebben mogen verwelkomen vanuit een dierentuin in Keulen”, vertelt William Kreijkes, hoofd dierverzorger. “We willen onze bezoekers bewust maken van de bedreigingen voor deze dieren, maar vooral ook laten zien hoe bijzonder deze dieren zijn. Het zijn vissen maar ze lijken daar eigenlijk helemaal niet op. Ze lijken door het water te zweven en houden zich met hun grijpstaart vast aan wieren en koralen. Ook hun voortplantingstechniek is bijzonder, want de mannetjes hebben een buidel op hun buik waarin het vrouwtje haar eieren legt. Het mannetje bevrucht deze en broedt ze uit in zijn buidel. Soms zijn dit 1600 eieren tegelijk. Veertien dagen later worden de kleine zeepaardjes geboren.”

Staart van zeepaardje tekenen
De zeepaardjes zijn ook onderdeel van de ontdekkingsreis die jonge bezoekers van AquaZoo door het park kunnen maken. Aan de hand van een speciaal paspoort kunnen de ontdekkingsreizigers vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren door goed naar de dieren te kijken en de informatieborden bij de dierenverblijven te lezen. Eén van de opdrachten is om de staart van onder andere het zeepaardje te tekenen.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de AquaZoo nieuwsbrief.

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

  • In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

Bekijk al het nieuws