niet wit

  • De haren van een ijsbeer nemen de omgevingskleur op. Ligt er modder en rolt de ijsbeer daarin? Dan wordt de vacht snel bruinig.
  • Felix houdt heel erg van spelen in de modder, vandaar dat zijn vacht niet altijd wit is.
  • De huid van een ijsbeer is zwart. Dit is terug te zien op de ‘kale’ plekken, zoals de neus en lippen.

Wist je dat de haren van een ijsbeer hol zijn?

De haren van de ijsbeer zijn doorzichtig en nemen de kleur van de omgeving over. Als je foto’s ziet van ijsberen, is dat meestal in de sneeuw, en dan zien ze er dus wit uit. Echter, ijsberen lopen lang niet altijd in de sneeuw. In de zomer zijn de ijsberen vooral te vinden op de toendra-achtige gebieden, waar veel zand, mossen, dwergstruiken en grassen staan. Dan is zijn vacht ook automatisch een stuk bruiner. De ijsberen in AquaZoo rollen bovendien graag in de modder. Daarom zien ze er vaak wat bruin uit.

Je zou het niet denken, maar de huid van de ijsbeer is zwart. Dit komt door pigment, net zoals onze huidskleur wordt gevormd door pigment. De haren van een ijsbeer zijn hol: er zit stilstaande lucht in en daardoor is er sprake van extra isolatie. Op deze manier houdt een ijsbeer zichzelf warm.

Dat is echter niet de enige manier waarop de ijsbeer zich wapent tegen kou. De vacht van een ijsbeer is namelijk waterafstotend. Hierdoor blijft bij een duik geen water achter in de vacht en voelt de ijsbeer uiteindelijk geen water op zijn huid.

Stel je vragen over de ijsbeer