Fokprogramma van

ijsberen

  • Het fokprogramma zorgt voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten.
  • Het fokprogramma is de eigenaar van de dieren. Dieren zijn dus niet in het bezit van de dierentuinen en kunnen ook niet verkocht worden.
  • Het fokprogramma bepaalt of een park een koppeltje krijgt, of dat er bijvoorbeeld opvang nodig is voor een bachelor groep van alleen mannetjes of vrouwtjes. Ook kan het bepalen dat een dier alleen beter af is.

Wist je dat felix al zes keer papa is geworden

Het doel van het fokprogramma is om te zorgen voor gezonde populaties in dierentuinen van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten. De coördinator van het fokprogramma van de ijsbeer bepaalt, samen met een commissie en met behulp van een computerprogramma, waar de ijsberen geplaatst worden en welke ijsbeer met welke andere ijsbeer jongen kan krijgen.

Het fokprogramma is de eigenaar van de ijsberen en zij bepalen dus welke dierentuin welke ijsbeer krijgt. AquaZoo heeft Felix dus toegewezen gekregen. Ook bij een sluiting van een dierentuin bepaalt het programma waar de dieren heengaan.

IJsberen in dierentuinen fungeren als een soort van back-up voor de dieren in het wild. Mocht de ijsbeer uitsterven, dan kan een populatie gered worden door de ijsberen die in dierentuinen leven. Zij kunnen, als de omstandigheden weer goed en veilig genoeg zijn, uitgezet worden in de natuur. Zo kan er dan weer gewerkt kan worden aan een gezonde populatie van ijsberen in het wild.

Stel je vragen over de ijsbeer