AquaZoo verwelkomt zes diersoorten met bijzondere voortplantingsmanier
Mannetjes die de eitjes op de achterpoten dragen, visjes die met de regen uit de lucht lijken te vallen en krabben met skeletten aan de buitenkant. Al deze bijzondere dieren zijn samen te zien in een speciale ruimte in AquaZoo. Buiten hun specifieke kenmerken hebben alle bewoners een ding gemeen: ze planten zich op een bijzondere manier voort.
In de nieuwe ruimte, die op zaterdag 5 juni geopend wordt voor bezoekers, zijn zeven verblijven te zien met zes verschillende diersoorten. Het gaat om twee soorten pijlgifkikkers, balearenpadden, killivissen, vampierkrabben, axolotls en Portugese vuursalamanders. In het laatste verblijf laat AquaZoo afwisselend de ontwikkeling van opgroeiende jonge dieren uit de andere verblijven zien.
“Verschillende van deze soorten, waaronder de goudgele pijlgifkikker, worden bedreigd. Voor deze dieren zijn klimaatverandering en milieuvervuiling funest. Dierentuinen zetten zich daarom in voor het behoud van deze diersoorten, onder meer door het verhaal van deze soorten te vertellen. Het is fantastisch dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van deze dieren”, zegt William Kreijkes, hoofd dierverzorging.
Enige in NederlandDe zes verschillende manieren van voortplanten staan centraal in het verblijf. Zo dragen de mannelijke balearenpadden de eitjes, nadat deze zijn afgezet en bevrucht, op hun achterpoten. Dit doen ze voor ongeveer drie weken, daarna zetten zij de eitjes weer in het water, waarna de kikkervisjes uitkomen.
De balearenpadden zijn vanuit een Engelse dierentuin overgekomen naar AquaZoo. Daarmee is de Friese dierentuin het enige dierenpark in Nederland met deze paddensoort. De pad komt in het wild voor op Mallorca.
Gered door het fokprogrammaLang werd er gedacht dat de balearenpad uitgestorven was. In 1977 werd deze diersoort beschreven op basis van fossielen, twee jaar later werd hij herontdekt. Vervolgens werd een fokprogramma opgezet, waarna de balearenpad werd geherintroduceerd in zijn natuurlijke leefomgeving.
“Dat is echt de redding geweest van de balearenpad. Inmiddels gaat het weer beter met de padden, maar het is nog altijd een kwetsbare diersoort. Er zijn nog maar zo’n 500 tot 1500 paren in het wild”, aldus Kreijkes.