Vijf jaar sinds doorstart AquaZoo

Leeuwarden, 18 februari 2020

Dierentuin AquaZoo viert vandaag zijn vijfjarig jubileum. Het is namelijk exact vijf jaar geleden dat het dierenpark bij Leeuwarden een doorstart maakte en als onderdeel van Libéma een nieuwe kans kreeg.  

Deze jaren mocht het park onder andere ijsberen, zeeleeuwen, vicuña’s pinguïns, nijlkrokodillen, gordeldieren en luiaards verwelkomen. In totaal kwamen er dertien verschillende diersoorten bij en is er 300.000 kilo diervoeder aan de dieren gevoerd. Ruim 10.000 kinderen kwamen op schoolreis naar de dierentuin. Het aantal bezoekers ging van 85.000 in 2015 naar 150.000 in 2019.

Educatie 

De eerste jaren na de doorstart is er veel veranderd op het park, gelegen in recreatiegebied De Groene Ster. Zo is de afgelopen jaren grondig verbouwd, kregen de dieren ruimere verblijven, werd het speelaanbod uitgebreid, kwamen er adventure routes en werden de receptie, winkel en horeca aangepakt.

Educatie over diersoorten en natuurbehoud is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en dat zal de komende jaren nog verder uitgebreid worden. Ook werkt AquaZoo intensief samen met Stichting Wildlife. Deze stichting verzorgt de rondleidingen, houdt toezicht in de doorloopgebieden, verzorgt educatieve borden en beleving. Daarnaast helpen de vrijwilligers bij evenementen en is er een educatie-bakfiets.

Hoogtepunt 

Voor general manager Jeroen Loomeijer waren de komst van de nijlkrokodillen en ijsberen absolute hoogtepunten. “Dat zijn zulke mooie dieren. Het is elke dag weer genieten als ik ze zie.” Ook is hij blij met de aanpassingen aan de dierenverblijven. “We hebben de afgelopen jaren gekozen om de verblijven te vergroten.”

Maar er waren ook moeilijkere dagen. “Het overlijden van tapir Doutzen was voor ons een dieptepunt”, aldus Loomeijer. “Dat was zo onverwacht, ze was pas drie jaar en niet lang daarvoor bevallen van haar eerste jong. Dat heeft ons allemaal geraakt.”

De komende vijf jaar hoopt Loomeijer nog meer bezoekers en diersoorten te mogen verwelkomen. Ook ziet hij kansen om het speelaanbod voor de kinderen nog verder uit te breiden. “Er zijn hier nog zo veel mogelijkheden. We staan wat ons betreft pas aan het begin.”

Otters 

De geschiedenis van AquaZoo begint in 1993 bij de opening van otterpark AquaLutra. Het 10 hectare grote park bevatte een onderzoekcentrum, een fokcentrum (ten behoeve van het programma voor herintroductie van de otter) en een bezoekerscentrum. In 2002 kwam het park in handen van Zodiac Zoos, dat het na een grondige verbouwing op 1 januari 2003 heropende onder de nieuwe naam Aqua Zoo Friesland.

Op maandag 26 januari 2015, sprak de rechtbank in Arnhem het faillissement uit over Zodiac Zoos en de drie dierenparken die daar onder vielen. Aqua Zoo hoorde daar ook bij. Een kleine drie weken later, op 18 februari, werd de dierentuin overgenomen door Libéma en kreeg het een doorstart onder de naam AquaZoo Leeuwarden.

De afgelopen 5 jaar in cijfers: 

  • Het aantal bezoekers verdubbelde bijna van 85.000 naar 150.000
  • Het park mocht zeker 13 nieuwe diersoorten verwelkomen: nijlkrokodillen, ijsberen, zeeleeuwen, vicuna’s, luiaards, gordeldieren, pinché apen, witgezicht saki’s, piranha’s, roggen, Afrikaanse pinguins, dwergflamingo’s, bennet wallaby’s.
  • Aantal verkochte snacks (patat, frikadel, kroket, etc): 750.000 (150.00 per jaar)
  • Gelopen kilometers door bezoekers: 1.500.000 (300.000 per jaar)
  • Hoeveelheid diervoer: 300.000 kilo (5.000 kilo per maand)
  • Aantal schoolreisjes/schoolkinderen: 396 schoolreisjes met 10.063 kinderen
  • Aantal kinderfeestjes: 991 met 6.618 kinderen

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

  • In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

Bekijk al het nieuws