AquaZoo verwelkomt een mannelijke Pater-Davidshert

Leeuwarden, 9 september 2022

AquaZoo heeft begin september een mannelijke Pater-Davidshert verwelkomd. Naar het park in Leeuwarden kwamen eerder deze zomer al twee vrouwelijke Pater-Davidsherten.

Pater-Davidsherten zijn in het wild uitgestorven. Hoofd dierenverzorger William Kreijkes laat daarom weten erg blij te zijn met de komst van de bok: “We hopen dat we over een tijd kunnen bijdragen aan het in stand houden van een gezonde populatie van deze soort, die zonder inzet van dierentuinen niet meer zou bestaan.”

Pater Davidsherten waren vroeger veel te vinden in waterrijke gebieden en moerassen in China. Echter, door intensieve jacht was deze soort al in de negentiende eeuw bijna uitgestorven. In 1865 leefde er alleen nog een roedel in de tuin van de Chinese keizer. Hier zag de Franse pater Armand David ze en gaf ze hun Europese naam.

Behouden
Na het bezoek van de pater werd een aantal herten naar Europese dierentuinen gestuurd. Toen in China na de Boxeropstand in 1900 de laatste daar levende Pater-Davidsherten werden opgegeten, waren er van deze soort nog slechts zestien over in Europa. Deze werden samengebracht door de hertog van Bedford op zijn Engelse landgoed. Na de Tweede Wereldoorlog werden de dieren ondergebracht bij verschillende Europese dierentuinen. Op deze manier is de soort behouden en is deze zelfs flink gegroeid. Inmiddels zijn er ongeveer 1500 Pater-Davidsherten wereldwijd, verspreid over dierentuinen en enkele reservaten in China.

Voor deze herten is er een Europees managementprogramma. Binnen deze programma’s worden dieren met andere Europese dierentuinen uitgewisseld om de soort in dierentuinen te behouden en de genetische variëteit van de populatie te waarborgen. De herten in AquaZoo vallen hier ook onder. De hindes kwamen uit Tsjechië, waar ze vorig jaar in Ostrava Zoo zijn geboren. De bok is vanuit Pairi Daiza naar AquaZoo verhuisd.

Meer lezen? En voortaan altijd op de hoogte blijven van het laatste dierennieuws en de laatste actualiteiten? Schrijf je dan hier in voor de AquaZoo nieuwsbrief.

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

  • AquaZoo gaat terug in de tijd met nieuwe tijdelijke expositie: IJstijd

  • Zeventien egeltjes uit wildopvang De Fûgelhelling uitgezet in AquaZoo

Bekijk al het nieuws