Kinderen willen na de lockdown het liefst weer naar een dierentuin toe

Leeuwarden, 9 april 2021

Kinderen en jongeren kunnen niet wachten tot de dierentuinen weer open mogen. De top twintig van favoriete attracties die 4 tot 18-jarigen het liefst weer willen bezoeken na de lockdown bestaat voor maar liefst 40 procent uit dierentuinen.  

Dit blijkt uit onderzoek onder 3700 jonge respondenten door merkenonderzoeker Hendrik Beerda Brand Consultancy in opdracht van Libéma. Apenheul, Safaripark Beekse Bergen en Blijdorp zijn de drie populairste dierenparken.

Kinderen zien dierentuinen als een vriendelijk en gezellig uitstapje. In de wensenlijst van twintig favoriete uitstapjes waar ze straks weer naar toe willen staan acht dierenparken, goed voor 40 procent van het totaal. Attractieparken staan met 35 procent op plek twee. Leerzame attracties, zoals musea, staan op een derde plek met 15 procent en binnenspeeltuinen sluiten de rij met 10 procent.

Buitenlucht 
“Voor kinderen en jongeren zijn dierentuinen fantastische plekken, waar ze dieren kunnen ontdekken en lekker in de buitenlucht kunnen spelen en genieten”, vertelt Leentje Lips, divisiedirecteur bij Libéma. “Dierenparken hebben het karakter van een wandelpark, met een gereguleerde en gecontroleerde functie. Vorig jaar hebben we laten zien dat dierenparken ook zonder testbeleid een veilig en verantwoord dagje uit zijn, waar de coronaregels prima hand te haven zijn. We hopen dan ook snel de deuren weer te kunnen openen en deze kinderen, hun ouders en andere liefhebbers weer een mooie dag uit te bieden.”

Bij alle leeftijdscategorieën scoren de dierenparken hoog. Ook Wildlands, het Dolfinarium, Burgers’ Zoo, Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark Rhenen staan in de top twintig. Andere favoriete uitstapjes zijn de Efteling, Monkeytown, het Spoorwegmuseum en Walibi.

Populariteit gestegen 
In vergelijking met 2019 is de populariteit van dierenparken met 10 procentpunt gestegen, van 30 naar 40 procent van de favorieten in de top twintig. Op de top 20 wensenlijst komen nu ook acht dierenparken voor, waar dat er twee jaar eerder nog zes waren.

Daarmee zijn ze van plek gewisseld met de attractieparken. In 2019 stonden die nog bovenaan met 35 procent. Musea gingen van 25 naar 15 procent op de wensenlijst van de jonge doelgroep. Binnenspeeltuinen bleven gelijk met 10 procent van de bezetting.

Breder  
Ook als er breder gekeken wordt naar alle vrijetijdsmogelijkheden hebben dierentuinen de nummer één positie, gevolgd door attractieparken, musea, bioscopen en concerten.

Bij volwassenen zijn dierentuinen eveneens populair. In een onderzoek uit 2020 naar de favoriete uitjes onder volwassenen, ook uitgevoerd door Hendrik Beerda, stonden vorig maar liefst zes dierentuinen in de top tien.

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

  • In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

Bekijk al het nieuws