Juni maand is actie maand! Profiteer van hoge korting en betaal online slechts 15,50 voor je kaartje.

Ernstig bedreigde gordelvari’s nieuwste bewoners AquaZoo

Leeuwarden, 8 september 2021

In AquaZoo Leeuwarden zijn twee nieuwe gezichten te bewonderen. Het gaat om twee mannelijke gordelvari’s, die de namen Babakao en Aramis hebben.

AquaZoo is één van de twee Nederlandse dierentuinen waar gordelvari’s te zien zijn. “De twee mannen krijgen alle tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en nieuwe dierverzorgers. De eerste periode hebben ze daarom achter de schermen gezeten. Nu kunnen Babakao en Aramis langzaamaan ook hun buitenverblijf gaan ontdekken”, zegt hoofd dierverzorger William Kreijkes.

 

 

 

 

 

Madagaskar
De gordelvari, familie van onder meer de ringstaartmaki, komt alleen voor op Madagaskar. “Het gaat niet goed met deze diersoort en de natuur op Madagaskar. Er worden veel bomen gekapt, onder andere voor landbouw, waardoor de gordelvari zijn leefgebied verliest. Daarnaast worden ze gevangen voor hun vlees of om als huisdier gehouden te worden”, vertelt Kreijkes.

De gordelvari wordt daardoor ernstig bedreigd. Kreijkes: “Om het uitsterven van deze dieren te voorkomen zorgt het Europese managementprogramma, ook wel fokprogramma genoemd, voor een gezonde reservepopulatie in dierentuinen. Het doel daarvan is niet alleen te zorgen voor nakomelingen, maar ook om goede opvang te bieden aan mannen- en vrouwengroepen. Door een plek te bieden aan Babakao en Aramis dragen wij bij aan dit programma.”

 

 

 

 

 

Witte gordel
De gordelvari heeft zijn naam te danken aan de witte, doorlopende ‘gordel’ net boven de taille in zijn verder zwart met witte vacht. Hij leeft in fruitbomen, waar hij zich voedt met onder andere vruchten, nectar en bloemen. De vari vervult daarmee ook een belangrijke ecologische rol: hij bestuift planten en verspreidt zaden.

De gordelvari is een erg vocaal dier en kan veel verschillende geluiden maken. Zo waarschuwen ze soortgenoten of maken ze zich herkenbaar door geluiden. Ook zetten gordelvari’s meerdere keren per dag een koor in, waar alle leden van de groep aan meedoen.

 

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

  • In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

Bekijk al het nieuws