Eerste opgekweekte forellen vanuit AquaZoo uitgezet in Nederlandse beek

De eerste jonge zeeforellen uit de kwekerij bij AquaZoo zijn uitgezet in een Nederlandse beek. Deze uitzet vormt een belangrijke stap in het herstel van de iconische vissoort, die nog maar weinig voorkomt in Nederlandse wateren. De samenwerking tussen AquaZoo, Sportvisserij Nederland en de Waddenvereniging borduurt voort op het project Vissen voor Verbinding.

De zeeforel is van oorsprong een inheemse soort die in Nederlandse beken en rivieren leefde, maar komt daar tegenwoordig nauwelijks nog voor. Oorzaken zijn onder andere migratiebarrières, verslechterde waterkwaliteit en het verdwijnen van geschikt leefgebied. Met het project Vissen voor Verbinding hopen de samenwerkende organisaties dat tij te keren, waarbij het uitzetten van de forellen een van de laatste stappen in het proces is.

De jonge vissen zijn afkomstig uit Noord-Duitse kwekerijen, waar eitjes van wilde zeeforellen zijn verzameld. In AquaZoo zijn ze vervolgens verder grootgebracht. William Kreijkes, hoofd dierenverzorging, legt uit: “Duizenden jonge zeeforellen worden in speciale bassins opgekweekt. Als ze sterk genoeg zijn, mogen ze de natuur in."

Van beek naar zee

De jonge forellen zijn door AquaZoo en Sportvisserij Nederland uitgezet in een beek in Drenthe. Deze vissen zullen na één tot twee jaar de trek naar de Waddenzee maken en verder groeien. Na gemiddeld één tot drie jaar op zee proberen ze instinctief terug te keren naar de beek waar ze ooit zijn uitgezet, waar ze zich voortplanten. Om dit mogelijk te maken, hebben organisaties als de Waddenvereniging en Sportvisserij Nederland migratieroutes hersteld en het leefgebied verbeterd met opgroei- en paaigebieden.

“De zeeforel is nu vaak nog een dwaalgast in onze wateren,” zegt Marcus de Boer van Sportvisserij Nederland. “Met terugkerende volwassen zeeforellen zou deze uitzet geslaagd zijn.”

Monitoring en vervolg

De komende jaren wordt het opkweekprogramma bij AquaZoo voortgezet. In het verleden zijn eerder forellen uitgezet vanuit het project, waarbij een deel is gezenderd. Hieruit bleek dat de vissen inderdaad de weg naar zee weten te vinden. De Boer: "De monitoring richt zich nu op de overleving van de jonge forellen in de beek. In de toekomst willen we volwassen forellen die terugkeren zenderen om hun stroomopwaartse migratie te volgen."

Bezoekers van AquaZoo kunnen meer leren over dit bijzondere project via interactieve educatieborden in de Waddenruimte van het park. Daar wordt uitgelegd hoe het herstel van trekroutes niet alleen de zeeforel, maar ook andere vissoorten helpt – en daarmee ook vogels, zeehonden en het hele ecosysteem.