Bouwwerkzaamheden voor nieuw tijgergebied in AquaZoo begonnen

Leeuwarden, 17 november 2021

In AquaZoo Leeuwarden zijn de werkzaamheden voor het nieuwe tijgergebied van start gegaan. In het oostelijk deel van de dierentuin wordt gewerkt aan een meer dan 5000 vierkante meter groot onderkomen voor de diersoort die volgend jaar in het park verwacht wordt.  

Voor het nieuwe gebied zijn twee plassen met water leeggepompt. Op de plek waar eerst karpers, zeeleeuwen en kroeskoppelikanen zwommen, is inmiddels een blubberig landschap ontstaan. Hier zullen de komende maanden grotten, heuvels, een waterloop en klimbomen verrijzen. Er komt veel groen, zowel planten en bomen uit het stroomgebied van de rivier de Amoer – waar de tijgers nog in het wild leven – als inheemse Friese soorten, zoals eikenbomen.

In het nieuwe verblijf komen twee amoertijgers, ook bekend als Siberische tijgers. Vrouwtje Aïda is 2,5 jaar oud en komt uit Safaripark Beekse Bergen. Mannetje Vadim van 6,5 jaar oud komt over uit Sosto Zoo in Hongarije.

Bijdragen
Amoertijgers zijn bedreigd in de natuur. Er wordt op ze gejaagd door stropers en ook het steeds kleiner worden van hun leefgebied door houtkap is een groot probleem voor deze diersoort. AquaZoo ondersteunt, via Stichting Wildlife, WCS Russia, dat zich inzet voor het behoud van de amoertijgers. Ook zal het park met de komst van deze soort bijdragen aan het managementprogramma, ook wel bekend als fokprogramma.

Middels verschillende vormen van educatie worden bezoekers in het nieuwe gebied meegenomen naar het stroomgebied van de Amoer, één van de grootste rivieren ter wereld die stroomt in het meest zuidelijke deel van Siberië, op de grens van Rusland en China. Onderweg leren ze over de typische kenmerken van de amoertijger en zijn leefgebied en de mogelijke effecten van het verdwijnen van diersoorten op een ecosysteem. Ook wordt verteld wat zowel hulporganisaties als WCS Russia als de bezoekers zelf kunnen doen om de situatie voor dit dier in het wild te verbeteren.

Wil jij alles weten over de bouw van het tijgergebied? Volg hier de ontwikkelingen.

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

  • AquaZoo gaat terug in de tijd met nieuwe tijdelijke expositie: IJstijd

  • Zeventien egeltjes uit wildopvang De Fûgelhelling uitgezet in AquaZoo

Bekijk al het nieuws