AquaZoo Leeuwarden heeft tweede mannelijke ijsbeer mogen verwelkomen

Leeuwarden, 1 maart 2021

AquaZoo Leeuwarden heeft een tweede ijsbeer verwelkomd. Rocky kwam in januari aan in het Friese park. Na een wenperiode van een aantal weken is hij geïntroduceerd bij Felix, de ijsbeer die al enkele jaren woonachtig is in AquaZoo. Inmiddels delen de twee mannetjes het verblijf. 

Fokprogramma
Rocky is afkomstig uit het Belgische dierenpark Monde Sauvage. In het kader van het fokprogramma komt daar een nieuw mannetje en is er voor Rocky een nieuw onderkomen gevonden in AquaZoo. Het park is heel blij met de komst van het 18-jarige dier.

“We kunnen op deze manier ons steentje bijdragen aan het voortbestaan van deze prachtige diersoort”, legt Kreijkes uit. “IJsberen worden in de natuur ernstig bedreigd. Om te voorkomen dat ze uitsterven, is er een fokprogramma opgezet. Dat programma zorgt voor een gezonde populatie van ijsberen in dierentuinen. De coördinator bepaalt welke ijsberen bij elkaar passen en dat hoeven niet altijd een mannetje en vrouwtje te zijn. Er zijn ook zogenaamde ‘bachelor groups’ bestaande uit alleen maar mannetjes of vrouwtjes. Onze bijdrage is nu het opvangen van twee mannelijke ijsberen.”

Bedreigd
In het wild gaat het allesbehalve goed met ijsberen. Er leven er nog maar 26.000 in de natuur. Omdat de aarde opwarmt, ontstaat het poolijs steeds later en smelt het steeds vroeger. Kreijkes: “Hierdoor hebben de ijsberen soms niet genoeg tijd om op het ijs te jagen op hun prooi. Dat betekent dat ze interen op hun vetlaag en gewicht inleveren, vaak met de dood tot gevolg. Met het ontbreken van poolijs trekken ijsberen ook vaker dorpen in om voedsel te zoeken, waarbij zij soms worden gedood door de mens.”

IJsberen zijn van nature solitaire dieren, wat betekent dat ze bij voorkeur alleen leven, maar op plekken waar veel voedsel voorhanden is, leven ze soms ook samen. Ook blijven jongen nog een tijdje bij hun moeder. Na 2,5 jaar gaan de nakomelingen hun eigen weg.

Twee ijsberen
Het is niet de eerste keer dat er twee ijsberen leven in AquaZoo. Tot juni 2019 woonde mannetje Nanu samen met Felix in het Friese park. “Een dierentuin is een plek met voldoende voedsel, dus kunnen ijsberen hier samen leven. Het verblijf is gebouwd voor twee ijsberen, waardoor Rocky gelijk kon intrekken. Met 5.000m2 aan verblijf hebben ze genoeg ruimte om samen te zijn, maar kunnen beide mannen zich, als ze willen, ook afzonderen”, aldus Kreijkes.

AquaZoo zet zich niet alleen via het fokprogramma in voor ijsberen. Het park steunt daarnaast ook Stichting Wildlife, dat zich inzet voor diverse natuurbeschermingsprojecten. Eén van die projecten is Polar Bears International, dat strijdt tegen de uitsterving van ijsberen. Dit doen zij onder meer via educatie over deze diersoort en hun natuurlijke leefgebied.

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

  • In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

Bekijk al het nieuws