AquaZoo helpt wilde bevers beter begrijpen met geluidsonderzoek

Bevers communiceren onderling over veranderingen in hun leefgebied en gaan samen op nieuwe objecten af om ze te observeren. Dat is onder andere gebleken uit een innovatief onderzoek naar het gedrag van bevers in AquaZoo, met apparatuur van softwarebedrijf Viralcom B.V.. Het onderzoek vond plaats in opdracht van STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), met als doel om bevergedrag en migratiepatronen beter te begrijpen én risico’s voor dijken vroegtijdig te signaleren.

Voor dit onderzoek plaatste Viralcom twee eivormige apparaten, met daarin een monitoringssysteem, in het water. The Egg is een geavanceerd akoestisch systeem dat 24/7 onderwatergeluiden registreert zonder geluid te produceren. In totaal leverde dit 182 uur aan geluid op. Het systeem blijkt in staat om bevergeluiden te onderscheiden met hoge nauwkeurigheid.

Ina Simic, eigenaar van Viralcom en ontwikkelaar van de techniek, legt uit: "Dankzij een zelflerend systeem kunnen geluiden zoals zwemmen, graven, takken verslepen en communicatie tussen bevers worden herkend en geclassificeerd. Dit levert unieke inzichten op in het dagelijks gedrag van bevers, zonder hun leefomgeving aan te tasten."

Succesvolle testfase in AquaZoo

Tijdens de eerste testperiode in AquaZoo werden proefmodellen van The Egg twee weken lang in het verblijf geplaatst. De bevers reageerden nauwelijks op de aanwezigheid van de apparaten, wat aantoonde dat de technologie het gedrag van de dieren niet beïnvloedt. Vervolgens zijn de echte sensoren geïnstalleerd, die ruim 182 uur aan ruwe data verzamelden van vier bevers (drie vrouwtjes en één mannetje).

“Bij AquaZoo vinden we het belangrijk om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek dat het verschil maakt,” zegt William Kreijkes, hoofd dierenverzorging bij AquaZoo. “Door mee te werken aan dit project, helpen we beter begrijpen hoe bevers zich gedragen. Dat is van groot belang voor natuurbeheer en waterveiligheid in Nederland.”

Volgende stap

Met het onderzoek in AquaZoo als stevige basis, wordt The Egg nu verder getest in open natuurgebieden, waaronder de Biesbosch en bij verschillende waterschappen. In deze omgevingen wordt het systeem verder getraind en gevalideerd om ook onder wisselende omstandigheden betrouwbaar te blijven werken. De komende fase richt zich op het uitbreiden van het geluidenbestand, bijvoorbeeld door nieuwe geluidspatronen zoals graafactiviteiten vast te leggen en te classificeren.

Daarnaast wordt onderzocht hoe bevers hun burcht gebruiken en of daar specifieke patronen in te herkennen zijn. Ook wil het onderzoeksteam meer inzicht krijgen in waarom en wanneer bevers van locatie veranderen – kennis die van grote waarde kan zijn voor natuurbeheer en ecologisch onderzoek.