AquaZoo Friesland blij verrast met bijzondere geboorte van Peruaans zwartkop-doodshoofdaapje!

Friesland, 24 november 2016

AquaZoo Friesland is vorige week verrast met de geboorte van een Peruaans zwartkop-doodshoofdaapje. Het is een bijzondere geboorte, want doodshoofdaapjes worden zelden in het najaar geboren. Moeder en de kleine maken het goed en verblijven lekker warm in het binnenverblijf van AquaZoo.

Bedreigde diersoort
“De paartijd van deze dieren is in de winter, waardoor geboortes eigenlijk altijd in de zomermaanden plaatsvinden. De komst van dit zwartkop-doodshoofdaapje zo laat in het jaar is dus extra bijzonder”, zegt hoofd dierverzorging Stephanie Jessen van AquaZoo. En de geboorte is niet alleen bijzonder, maar ook heel belangrijk. “Ons pasgeboren doodshoofdaapje kan in de toekomst hopelijk bijdragen aan het Europese fokprogramma voor soortbehoud van deze mooie dieren”.

Peruaanse zwartkop-doodshoofdaapjes
Peruaanse zwartkop-doodshoofdaapjes komen in het wild uitsluitend in Peru voor. Deze apen leven in groepen van ongeveer 25 tot 50 dieren. Soms sluiten meerdere groepen zich bij elkaar aan waardoor hele grote groepen van honderden dieren ontstaan. De paartijd van de Peruaanse zwartkop-doodshoofdaapjes is in het natte seizoen, in Nederland de winterperiode. De draagtijd van deze apen is ongeveer vijf maanden, dus kleintjes worden altijd in het zomerseizoen geboren.

De eerste beelden!

Deel op social media

Ander nieuws uit AquaZoo

  • Omrop Fryslân volgt de verhalen van AquaZoo in nieuwe reeks van Us bistetún

  • In het wild uitgestorven hertensoort geboren in AquaZoo Leeuwarden

  • IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!"

Bekijk al het nieuws