Solitair

  • IJsberen zijn van nature solitaire dieren. Dit betekent dat ze goed alleen kunnen leven.
  • Op plekken waar veel voedsel is, tolereren ze elkaar en kunnen er meer samenleven
  • Voor het fokprogramma worden de ijsberen in dierentuinen soms samen geplaatst.

Wist je dat ijsberen zo’n twee jaar bij hun moeder blijven?

Een ijsbeer is van nature solitair en dat betekent dat ze het heel goed alleen kunnen leven. Toch zie je in het wild heel soms meerdere ijsberen samen leven. Het gaat dan waarschijnlijk om een moeder met haar jongen. Ook tolereren ze elkaar als op een plaats heel veel voedsel te vinden is.

Dierentuinen zijn plaatsen met voldoende voedsel, dus ook daar kunnen ijsberen samen leven. Het fokprogramma kijkt welke ijsberen bij elkaar passen. Dit kan gaan om een mannetje en vrouwtje, of een ‘bachelor group’ bestaande uit alleen maar mannetjes of vrouwtjes. De coördinator van het fokprogramma bepaalt de samenstellingen met behulp van een computerprogramma.

Felix en Rocky
In AquaZoo leven momenteel twee mannetjes: Rocky en Felix. Felix werd in 2001 geboren en hij kwam in 2016 vanuit Ouwehands Dierenpark in Rhenen naar Leeuwarden. Rocky is geboren op 11 december 2002 in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Toen hij 2 jaar oud was, verhuisde na een korte stop in Dierenrijk naar de Belgische dierentuin Monde Sauvage. Daar woonde hij tot hij in januari 2021 naar AquaZoo verhuisde. 

Stel je vragen over de ijsbeer