Inheemse natuur
Het behouden en beschermen van de natuur in Nederland
Wanneer je in AquaZoo loopt en goed om je heen kijkt zie je een hoop inheemse dier- en plantsoorten die niet bij de collectie horen, maar wel een plek in ons park hebben. Inheemse soorten zijn aangepast aan onze omgeving, ons klimaat en andere dieren en planten. Al deze soorten zijn in de loop der tijd op elkaar afgestemd geraakt omdat ze van oorsprong in Nederland voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de cyclus van insecten, deze is precies afgestemd op de periode dat de planten in bloei staan. Veel inheemse soorten zijn net zo bedreigd als sommige diersoorten die in AquaZoo leven. Daarom vinden we het belangrijk om er ook alles aan te doen om deze inheemse soorten te beschermen en behouden. Dit doen we op verschillende manieren: van het opkweken van zeeforellen tot het uitzetten van egeltjes in ons park.
Het opkweken van zeeforellen
AquaZoo is gestart met het opkweken van jonge zeeforellen voor het project Vissen voor Verbinding. De zeeforel is een vissoort die zowel in zoet als zout water leeft. De forellen zwemmen vanuit de zee naar revieren en beken om daar eitjes te leggen. Helaas worden deze routes steeds vaker geblokkeerd door bijvoorbeeld dijken en sluizen, waardoor de kans op voortplanting kleiner wordt. Vissen voor Verbinding zorgt zowel voor het verbinden van de zee met de rivieren maar zorgt ook voor het uitzetten van zeeforellen in Friesland. In het Waddengebied in AquaZoo zijn daarom vier watertanks geïnstalleerd waarin de vissen zwemmen, gesorteerd op grootte. Het komende jaar worden ze hier verzorgd, waarna ze worden uitgezet in de natuur.
Het uitzetten van egels
Er zijn in totaal 26 egels uitgezet in AquaZoo. De dieren zijn zwak of gewond binnengebracht bij wildopvang De Fûgelhelling door dierenambulance de Wissel. Nadat de egels verzorgt en opgeknapt zijn, konden ze weer uitgezet worden in de natuur. AquaZoo biedt de egels een veilige omgeving waarin ze weer kunnen leren voor zichzelf te zorgen, wanneer dit niet lukt kunnen wij ingrijpen. In ons park leer je alles over verschillende diersoorten van over heel de wereld, maar, de verhalen van inheemse soorten als de egel zijn minstens zo belangrijk. Deze dieren spelen een belangrijke rol in de Friese biodiversiteit.
De samenwerking gaat verder dan het uitzetten van de egels. Zo hebben we via Stichting Wildlife bijgedragen aan de bouw van nieuwe verblijven in de opvang.
Het waddengebied in AquaZoo
In 2024 heeft het Waddengebied een metamorfose gekregen. Bezoekers leren hier alles over de waterdieren van de Waddenzee. Op een steenworp afstand van AquaZoo vind je dit UNESCO Werelderfgoed: het Wad. Het verhaal van dit bijzondere gebied willen we graag delen. Laagje voor laagje ontdek je alles over de interessante biodiversiteit van dit grote gebied. Alle onderwerpen komen aan bod: van wadvogels tot mosselen.
Beschermde inheemse diersoorten
In AquaZoo leven een groot aantal inheemse diersoorten. Een aantal van deze diersoorten hebben de status kwetsbaar of zelfs bedreigd. AquaZoo draagt bij aan de bescherming en het behoud van deze soorten, een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Spechten
Zowel de groene als bonte specht leeft in ZooParc, ze komen af op dode bomen die we laten staan. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de bomen in het giraffenverblijf, misschien zie je ze wel!
Kerkuil
De kerkuil is niet bedreigd en is een wijdverspreide soort die graag in open ruimtes leeft. s' Nachts jaagt hij op kleine knaagdieren en vogels. Boomholten, schuren en bijgebouwen worden gebruikt om te rusten of broeden.
IJsvogel
Dit is een zeer schuwe soort die zich niet snel laat zien. De ijsvogel die je in Nederland ziet is de enige ijsvogelsoort die je tot in het noorden van Europa ziet. De meeste ijsvogelsoorten leven in tropische gebieden.
Zwarte bij
De zwarte bij is de énige inheemse honingbij in Nederland. Helaas is de soort met uitsterven bedreigd, met name door de invoer van andere (niet-inheemse) bijensoorten door bijvoorbeeld imkers.