Rode casarca

Algemene informatie

Leefgebied
India en Centraal Azië, Zuid-Europa en Noord-Afrika bij meren en rivieren
Voedsel
zaden, gras, waterplanten, kleine diertjes; zelfs vissen en amfibieën
Levensduur
tot 15 jaar
Gewicht
1 tot 1,5 kilo
Lengte
58 tot 70 cm
Aantal eieren
6 tot 16
Broedduur
ongeveer 4 weken

Holbewoners

Hoewel de casarca veel bij water zit, bouwt hij zijn nesten juist vrij ver bij water vandaan. Vaak in een verlaten hol in de grond van een andere diersoort, maar ook wel in holtes in een boomstam, tot op 10 meter hoogte.

Niet vliegen

Een paartje casarca’s voedt de kuikens samen op. Na het opvoeden, kunnen de ouders 4 weken lang niet vliegen. Ze wisselen dan van verenkleed.

“De casarca is voornamelijk ’s nachts actief.”