Pinché-aap

Dit wist je niet

2
jongen krijgt een pinché-aapje per keer
0,5
kilo, zoveel weegt een pinché-aapje maximaal
13
jaar, zo oud kan een pinché-aapje worden

De pinché-aap is een monogaam: zij hebben hun hele leven dezelfde partner

Algemene informatie

Voedsel
insecten, fruit en boomsappen
Levensduur
10 tot 13 jaar oud
Gewicht
400 tot 500 gram
Lengte
21 tot 26 cm
Aantal jongen
meestal 2 jongen
Draagtijd
ongeveer 145 dagen

Wat is een pinché-aap?

De pinché-aap leeft in het noorden van Colombia. Ze leven in tropische bossen en open bosgebieden. Vaak zitten ze hoog in de bomen. Ze komen alleen naar beneden om voedsel te zoeken op de grond. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun grote bos witte haren op hun kop. Het mannetje ziet er bijna hetzelfde uit als het vrouwtje. Het is dus ook moeilijk om aan het uiterlijk te zien of het een mannetje of een vrouwtje is.

Monogame dieren

De pinché-aap is een monogame dier. Dit betekent dat zij samen een paartje vormen voor de rest van hun leven. Een paartje leeft met al hun nakomelingen in één groep. Deze groep bestaat vaak uit tien tot twaalf aapjes. In deze groep zijn één mannetje en één vrouwtje seksueel actief. Zij zorgen dan ook voor de uitbreiding van ‘het gezin’. De rest van de groep vertoont, zelfs als zij volwassen zijn, geen seksueel gedrag. De twee oudste nakomelingen blijven meestal zeer lang bij de ouders. De andere jongen verlaten de oudergroep als ze volwassen zijn.

Ernstig bedreigd

De pinché-aap is ernstig bedreigd. Het tropisch regenwoud in Colombia wordt gekapt of verbrand. Hierdoor wordt hun leefgebied steeds kleiner. Daarnaast wordt er illegaal gehandeld in deze aapjes.

Deel op social media


De dieren van AquaZoo Bekijk alle dieren