Helmparelhoen

Algemene informatie

Leefgebied
ontstaan in Ethiopië, nu overal ter wereld
Voedsel
zaden, fruit, slakken, wormen en spinnen
Levensduur
12 jaar
Gewicht
1,3 kg
Lengte
60 cm
Aantal eieren
20 tot 30
Broedduur
28 dagen

Grondvogel

Buiten het broedseizoen leven helmparelhoenders in samen groepjes. Ze zijn meestal op de grond te vinden, maar kunnen ook vliegen. Zelfs bij gevaar zullen ze eerder gaan rennen dan dat ze opvliegen. Rusten doen ze daarentegen meestal in de bomen.

Poelepetaat

Oorspronkelijk komt de helmparelhoen uit Afrika. Tegenwoordig wordt hij ook in veel landen gehouden, voornamelijk voor het vlees en de eieren. Ze worden ook wel stipkippen of poelepetaten genoemd, van het Franse poule-pintade.

“Een helmparelhoenhen legt wel 20 tot 30 eieren in één nest. Na 26 tot 28 dagen broeden, komen de kuikens uit het ei.”