Jufferkraanvogel

Algemene informatie

Leefgebied
een groep in Oost Azië, in Centraal Azië, in West Rustland, in Noord Afrika, in Turkije en nabij de Zwarte zee. In open gebied zoals savanne, grasland en landbouwgrond
Voedsel
zaden, bladeren, noten, bessen, vruchten, kleine zoogdieren, insecten, wormen, slakken, kleine reptielen
Levensduur
tot 27 jaar in de dierentuin
Gewicht
2 tot 2,7 kilo
Lengte
gemiddeld 90 cm
Aantal eieren
gemiddeld 2
Broeddur
27 tot 29 dagen

Vogels tellen

Wanneer jufferkraanvogels naar hun overwinteringgebied trekken, doen ze dit in een grote groep tot wel 400 dieren. Hierbinnen behouden ze kleinere sociale groepen. Wanneer ze terugvliegen naar het broedgebied, doen ze dit met 4 tot 10 dieren samen.

Op zoek naar de ware

Als een koppel geen kinderen heeft gekregen, dan gaan ze uit elkaar. Ze blijven proberen met andere kraanvogels totdat het lukt. Als het dan is gelukt, blijven zij hun hele leven bij elkaar.

“Voordat ze gaan paren doen ze een paringsdans. Dit versterkt hun band en lijkt net op een balletvoorstelling.”