Europese ooievaar

Algemene informatie

Leefgebied
broedt in Europa, Noordwest-Afrika en Zuidwest-Azië; overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara of in India
Voedsel
vleeseter; eet insecten, vissen, amfibieën, kleine zoogdieren en kleine vogels
Levensduur
gemiddeld 22 jaar
Gewicht
5 tot 10 kilo
Lengte
1 tot 1,15 m
Aantal eieren
3 tot 6
Broedduur
35 dagen

Trouw aan het nest

Ooievaars overwinteren in het warme zuiden. In het voorjaar vliegt eerst de man terug naar het oude nest. Een week later volgt de vrouw. Soms treft ze een andere vrouw aan die ze probeert te verjagen.

Hongerig kroost

De twee tot vijf kuikens die worden geboren, hebben zwarte poten en een zwarte snavel. Beide ouders voeden hun jongen op en vliegen af en aan met voer. Na tien weken maken de jongen hun eerste vlucht.

“Het ooievaarskoppel maakt het nest elk jaar groter, zodat het wel 500 kilo kan wegen.”