Ekstergans

Algemene informatie

Leefgebied
Australië en omringende eilanden langs de kust op graslanden en moerassen
Voedsel
graszaden, droge grassen, nootjes van de waterbies, soms insecten
Levensduur
32 jaar
Gewicht
2 tot 3 kilo
Lengte
70 tot 90 cm
Aantal eieren
3 tot 8
Broedduur
ongeveer 1 maand

Natte voeten

Deze ganzen leven in Australië en Papoea-Nieuw-Guinea. Ze leven in natte gebieden langs de kust. Bij het zoeken naar eten lopen of zwemmen ze door het water. Ze eten vooral zaden van moerasgrassen en wilde rijst.

Triootje

Eksterganzen maken vaak een nest met z’n drieën. Eén mannetje en twee vrouwtjes. De twee vrouwtjes zijn bijna altijd familie van elkaar. De eieren worden in één nest gelegd en alle drie zorgen ze voor de jongen.

“Eksterganzen kunnen wel meer dan 30 jaar oud worden.”