Boliviaanse doodshoofdaap

Algemene informatie

Leefgebied
Tropisch regenwoud, Zuid-Amerika
Voedsel
Zaden, vruchten, bessen, noten, planten maar ook spinnen, torren en vlinders
Levensduur
Maximaal 30 jaar
Gewicht
Max. 1,1 kilo
Lengte
35 cm
Aantal jongen
1 jong
Draagtijd
6 maanden

Communicatie

De Boliviaanse doodshoofdaap is een van de meest vocale doodshoofdapen. Er zijn wel zo’n 26 verschillende roepen bekend, die klinken als tjilpen, piepen (bij angst en gevaar), snorren (tijdens het paren), blaffen (bij agressie), schreeuwen (bij pijn) en nog vele anderen.

Gedrag

Bijna de gehele dag zijn ze bezig met het bij elkaar scharrelen van hun kostje, stil zitten doen ze dus niet! Behendig springen ze van tak naar tak. In het tropisch regenwoud eten ze voornamelijk insecten en fruit. Door fruit te eten, helpen ze met het verspreiden van de zaden waaruit nieuwe bomen kunnen groeien. Handig toch?

“Wij maken geluiden die lijken op het getjilp van een vogeltje”